Categoria de români care va primi în ianuarie salariile mărite. Majorări şi sporuri în plus numai pentru angajații de la stat

0

Începând cu luna ianuarie, aproximativ două milioane de români primesc salariile mărite. Vor fi majorări pentru toţi angajații de la stat după mărirea salariului minim brut pe economie la 3.000 de lei.

Coaliția de guvernare a dat startul  majorări de salarii ale bugetarilor pe același model cu ajutoarele sociale pentru românii cu venituri mici, care, potrivit opoziției, nu înseamnă altceva decât mită electorală şi creșterea inflaţiei.

Guvernul a aprobat majorări de salari de la începutul lunii decembrie hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 3.000 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, de la 2.550 lei.

Această modificare a salariului minim pe economie reprezintă o creştere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.898 lei, majorarea fiind de 374 lei, iar creşterea pe net de 24,5 %, conform precizărilor Ministerului Muncii.

Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.

Salarii mai mari de 1.000 de euro net pe lună se duc în buzunarele bugetarilor

Vor fi majorări sustanțiale a  salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariaţi. Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2023 s-a făcut prin negociere şi acordul comun al Guvernului, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit.

Sporuri de 50% pentru cei care lucrează cu PNRR

Pe lângă libertatea de a angaja prin concursuri și examene, este oferirea bugetarilor care lucrează în implementarea PNRR de sporuri din start de 50% din valoarea salariului. Angajații vor primi sporuri de 50% inițiale, indiferent de performanțele fiecăruia. Acest lucru se poate schimba, însă, după prima evaluare.

Pentru bugetarii care primesc calificative de „foarte bine” și „bine” în prima examinare, sporul acestora de 50% rămâne intact. Dacă în urma examinării, calificativul nu este unul dintre cele două menționate, sporul scade la procentul de 25%. În cazul calificativelor cele mai proaste, aceștia nu mai primesc deloc spor.

Ce se întâmplă cu veniturile celor din privat

De asemenea, angajații din mediul privat ar putea primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2023. După ce s-au întreținut discuțiile între sindicate, patronate și reprezentanți ai Guvernului, s-a decis că angajatorii vor putea oferi voluntar cel puțin 450 de lei pentru salariile cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei brut.

În acest caz, din cei 450 de lei, 200 de lei vor fi scutiți de taxe. De asemenea, salariul minim în sectorul construcţii se majorează de la 3.000 de lei la 4.000 de lei.

Cuantumul brut al salariilor de bază în sectorul bugetar se majorează cu 10%

Salariul brut în sectorul bugetar se va majora cu 10% din ianuarie 2023, iar nivelul indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţine la valoarea din decembrie 2022.

De asemenea, în anul 2023 va fi menţinut cuantumul indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2022, iar compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar va fi făcută numai cu timp liber corespunzător.

Potrivit ministrului de Finanţe, prin excepţie, în anul 2023, se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive, internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevi, studenţi şi cercetători şi profesori care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursuri internaţionale şi naţionale şi pentru profesorii care i-au pregătit.

Impozitul pe veniturile din dividende creşte de la 5% la 8%

IT-iştii din sectorul public vor beneficia de aceleaşi facilităţi fiscale ca şi cei din mediul privat, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în ceea ce priveşte scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor. Prevederile Ordinului comun iniţiat de MF, MMSS, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Educaţiei se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrării în vigoare a ordinului.

„Am reuşit să reparăm şi să uniformizăm aplicarea unei facilităţi fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic şi valoare adăugată mare în economia unei societăţi. Discutăm despre digitalizarea administraţiei de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva augmentării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc să avem oameni bine plătiţi dacă vrem calitate şi sper ca prin acest demers să reuşim să diminuăm din plecările IT-iştilor buni din administraţie şi, totodată, să devenim un angajator competitiv”, a explicat Adrian Câciu, potrivit RTV.