Spre deosebire de situația dramatică din vara anului trecut când Dunărea ajunsese pe alocuri un râu, cotele din 3 februarie 2023 ale apelor Dunării au depășit media lunii februarie.
Astfel, Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) este în scădere, având valoarea de 7.700 m3/s, însă se menţine peste media multianuală a lunii februarie (5.300 m3/s), informează vineri Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Conform buletinului hidrologic informativ, se vor înregistra, de asemenea, scăderi ale debitelor în aval de Porţile de Fier.
În ceea ce priveşte prognoza hidrologică a râurilor, nivelurile acestora la staţiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenţie, iar debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare până săptămâna viitoare, cu excepţia râurilor din jumătatea de vest a ţării, unde vor fi în scădere (intervalul 3-4 februarie 2023).
Vezi și ANM: Dunărea are doar 39% din debitul normal lunii iulie
Totodată, în acelaşi interval sunt posibile mici creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri, mai ales din Oltenia şi Banat, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate.
Hidrologii precizează că formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente pe râurile din Moldova şi estul Transilvaniei vor fi în extindere şi intensificare şi îşi vor face apariţia şi pe unele sectoare de râu din nord-vestul, vestul şi centrul ţării.