UPDATE: Premierul Moldovei, Natalia Gavriliţa a demisionat

0

Secretarul general al Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, este candidatul propus vineri de preşedinta Maia Sandu pentru funcţia de premier al Republicii Moldova, relatează Radio Chişinău.

Anunţul a fost făcut de şefa statului într-un briefing de presă.

Știre inițială

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi-a anunţat vineri demisia în cursul unei conferinţe de presă, anunţă agenţia de presă MOLDPRES.

„După un an şi jumătate în funcţie a venit timpul să-mi anunţ demisia”, a comunicat Gavriliţă. Anunţul demisiei guvernului de la Chişinău intervine după o şedinţă la Preşedinţie, potrivit Unimedia.

Anterior, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova ca urmare a survolării vineri dimineaţă a spaţiului aerian al republicii de o rachetă rusească lansată împotriva Ucrainei.

Vezi și Moldova are un nou Premier: Maia Sandu a semnat decretul de desemnare a Nataliei Gavriliță

Cabinetul de miniştri condus de premierul Natalia Gavriliţa fusese învestit la 6 august 2021.

MApN despre racheta rusească

Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) într-un comunicat.

Autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării ţintei şi până la clarificarea completă a acestei situaţii. În plus, la ora 10,38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opţiunile de reacţie.

După aproximativ două minute situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială, arată MApN.

Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate.