Corul bocitoarelor PSD_PNL-iste aruncă cu orice acuzații au la îndemână înspre Primarul actual al Capitalei, Nicușor Dan. Totuși, cele două partide sunt cele care au dat primari ai Bucureștiului care au distrus la propriu orașul, l-au lipsit de investiții – în rețeaua de termoficare sau cea de metrou, de exemplu – sau au creat structuri unde au angajat doar ”prieteni” politici.
Nicușor Dan declara la un post TV că odată ce a început să facă curat în firmele Primăriei inventate de Gabriela Firea, Bucureștiul a câștigat aproximativ 30 de milioane de euro pe an. Iar desființarea firmelor inutile ale primăriei nu este încă finalizată.
Acum, grație presei, aflăm ce au făcut primarii penali ai Bucureștiului cu lacurile Capitalei României.
Lacurile aflate în incinta parcurilor din Capitală au fost date spre exploatare pentru o perioadă între 5 și 36 de ani de către vechile administrații către mai multe firme cu acționari controversați. În paralel, sumele pe care primăria le primește din chirii sunt derizorii.
Dezastrul lăsat la București de Primarul Gabriela Firea: Datorii de peste jumătate de miliard la Companiile Municipale
Conform unei investigații realizate de către Hotnews.ro, lacurile din București au fost date în exploatare între 2002 și 2010, fără licitație și fără acordul Consiliului General. Firmele care au primit lacurile le folosesc pentru diferite activități, cele mai populare și bănoase fiind cârciumile de fițe și agrement.
Conform sursei citate, municipalitatea câștigă din această afacere sume incredibil de mici, între 400 și 1.000 de euro/lac/lună, echivalentul chiriei pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere.
Mitică Dragomir, familia Finiș, Petre Ilie, cunoscut ca lider al clanului „Luptătorilor” din Capitală, și Castellano Giosue sunt doar câțiva dintre beneficiarii acestei afaceri.
Principala perioadă în care s-au dat în exploatare lacurile din București a fost 2002-2010, contractele fiind prelungite apoi prin mai multe acte adiționale în mandatul primarilor Sorin Oprescu respectiv Gabriela Firea. În general, contractele au o durată cuprinsă între 5 și 37 de ani, majoritatea expiră în 2027, iar cel mai lung în 2038.
Cntractele au fost încheiate de conducerea Administrației Lacuri Parcuri și Agrement de pe lângă Primăria Capitalei, fără licitație, netransparent și fără aprobarea Consiliului General, fiind ținute la secret până la finalul anului trecut.
Firmele plătesc pentru folosirea lacurilor, dar și a debarcaderelor și a mai multor insule între 400 și 1.000 de euro/lună. La aceasta se adaugă și o parte din profitul obținut între 20 și 50%, însă în mod misterios majoritatea firmelor sunt pe pierdere deși atât activitatea de agrement cât și cârciumile de fițe sunt la mare căutare.
Beneficiarii contractelor sunt influenți oameni de afaceri, mai arată sursa citată. De exemplu, Lacul Cișmigiu a ajuns la o firmă controlată de familia Finiș. Lacurile Herăstrău și Băneasa sunt exploatate de o firmă unde acționar este Mitică Dragomir. Lacul Străulești a ajuns la o firmă controlată de șeful Clanului Luptătorilor. O bucată din Lacul Tei găzduiește Clubul Bamboo, deținut de controversatul om de afaceri Castellano Giosue.
În 2021, Primăria Capitalei a primit pentru cele 8 lacuri mai puțin de 100.000 de euro.
Contactat de HotNews.ro, viceprimarul Horia Tomescu, responsabil cu parcurile, a declarat că analizează aceste contracte și va merge în instanță fie pentru rezilierea lor fie pentru creșterea sumelor care vin la municipalitate.
Câteva date din investigația Hotnews:
Lacul Tineretului
Dat în exploatare pe 25 de ani pentru circa 375 de dolari pe lună, firmei Burs Procom SRL.
BURS PROCOM SRL a fost înființată în 1992 și îl avea ca asociat unic pe Cobzacu Adrian.
Lacul Floreasca
Lacul Floreasca, debarcaderul de vaporașe Floreasca și debarcaderul cu dane pentru bărci și bacul de pasageri Floreasca au fost date pe 7 august 2002, în baza unui contract de asociere în participațiune, firmei SC Captain Service Product, pe 20 de ani.
Primăria primește 416 euro / lună
În noiembrie 2019, contractul este prelungit cu încă 5 ani, astfel că în total se ajunge la 25 de ani, până în 2027.
Captain Service Product a fost înființată în 1997 și are următorul acționariat: KANSOU TALAL 50 % și SADEGHI MORTEZA 50 %
În 2021, firma a înregistrat pierderi de 60.081 de lei. Deci nu a plătit nimic altceva în afară de cei 5.000 de euro.
Lacul Tei
Lacul Tei a fost dat în exploatare în 8 mai 2019 firmei Fish Grill, până pe 31.12.2024. Firma trebuie să plătească municipalității 20% din profitul brut realizat din exploatarea lacului, dar nu mai puțin de 5.600 euro/trimestru.
Potrivit confidas.ro – firma Fish Grill SRL a fost înființată de 6 mai 2019 și are următorul acționariat: NEGOESCU GABRIEL 51 % și NICOLAU VIORICA 49 %
În 2021 a avut pierderi de 45 lei, deci ALPAB a primt doar suma minimă.
Lacurile Băneasa și Herăstrău
Lacurile Băneasa și Herăstrău sunt date în exploatare pe 11 iunie 2002 firmei Number One SRL pe 14 ani.
Cele două lacuri au 40, respectiv 77 ha, iar municipalitatea primește 10.000 de dolari/an, adică puțin peste 800 de dolari/lună.
Number One SRL a fost înființată în 2002 și are următorul acționariat: DRAGOMIR VICA 98 %, DRAGOMIR DUMITRU 1 % și DRAGOMIR BOGDAN-DUMITRU 1 %.
Lacul Străulești
Lacul Străulești a fost dat în exploatare în martie 2010 firmei Daly Fish SRL, pe 10 ani
Primăria Capitalei trebuia să primească 30% din profit, dar nu mai puțin de 1.250 euro trimestrial, asta înseamnă 416 euro/lună
În martie 2020, contractul a fost prelungit până pe 10 martie 2023
În 2012, firma Daly Fish este înlocuită de Sc Agrement Serv SRL, iar pe 10 februarie 2021, Sc Agrement Serv SRL este înlocuită cu SC PEDRO FISH SRL.
Daly Fish a fost înființată în 2005 și a fost radiată în 2012. Acționar era NICOLESCU DAN. Agrement Serv a fost înființată în 1999 și acționar unic firma ADSWOOD HOLDING S.A. Panama, Marbella. SC PEDRO FISH SRL a fost înființată în 2020 și îl are unic acționar pe ILIE PETRE. În 2021 a înregistrat o pierdere de 16.518 RON.
Petre Ilie, zis și Petre Geamănu, este cunoscut ca lider al clanului „Luptătorilor” din Capitală. Acesta a fost arestat preventiv în 2021 pentru cămătărie.
Parcul Cișmigiu
Parcul Cișmigiu a fost dat în exploatare pe 19 aprilie 2006 printr-un contract de asociere în participațiune, pe 5 ani, cu firma SC LET Busniess COM SRL.
Firma avea obligația de a aduce 40 de bărci și hidrobiciclete pentru agrement, curăță lacul, în sezonul rece instalează un patinoar.
La finalul anului 2006 se încheie un act adițional prin care firma este lăsată să facă și alimentație publică pe lac, închirieri patine iarna și comerț. În 2008, durata contractului se prelungește cu 15 ani.
Potrivit confidas.ro – SC LET Busniess COM SRL a fost înființată în 2004 și are următorul acționariat: FINIS CARMEN MIHAELA 60 %, APOSTOL RADU-DANIEL 20 % și APOSTOL MIRCEA 20 %. Carmen este soția lui Bartolomeu Finiș, controversat om de afaceri, apropiat al lui Dorin Cocoș și Alexandru Bittner, arată Hotnews.
Lacul Grivița
Lacul Grivița a fost dat în exploatare pe 18 mai 2005 firmei Marinarul Prodimpex SRL, pe 7 ani
Primăria primește 3.500 euro/an, asta înseamnă puțin peste 290 de euro/lună
În iunie 2012, contractul este prelungit cu 15 ani, până la 22 de ani, pe motiv că ”investițiile în puiet sunt în diferite faze de creștere și nu pot fi valorificate până la expirarea contractului”.
În 2020, firma Marinarul Prodimpex este înlocuită de firma Alipet GMN SRL. Contractul este valabil până pe 6 iunie 2027.
Potrivit platformei de verificare online a firmelor – confidas.ro – Marinarul Prodimpex a fost înființată în 1992 și are următorul acționariat: BUCUR CONSTANTIN 50% și BUCUR VERGINIA 50 %
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Cum au ajuns lacurile din Capitală să fie stăpânite de baroni și interlopi în timp ce primăria primește sume derizorii pe chirii