Gândul la pensie îi înspăimântă pe foarte mulți adulți, care deși au muncit o viață întreagă primesc înapoi de la stat o pensie infimă. Mai mult, din cauza speranței de viață reduse, românii nu mai trăiesc atât încât să încaseze toţi banii opriţi de stat pentru pensii.
Spre exemplu, un pensionar primește după 35 de ani de muncă doar jumătate din cât a cotizat. Economiștii atrag atenția că în medie, românii primesc pensie doar 12 ani după ce ies din activitate, ceea ce înseamnă că nu apucă să ia înapoi la stat tot ce au cotizat.
Ce pensie încasează un român ce a muncit 35 de ani
Un român reușeste să livreze la bugetul de stat, în toți cei 35 de ani de muncă aproximativ 50.000 de euro. Numai că, după ce iese la pensie apucă să ia înapoi doar aproximativ 30.000 de euro, în timp ce cei 20.000 de euro rămân statului. Economiștii spun că se întâmplă acest lucru pentru că sistemul de pensii este ineficient. Pe de o parte sunt români care sunt angajați și cotizează lună de lună la stat iar, pe de altă parte, avem o serie de optimizări fiscale și scutiri de taxe.
De asemenea, venitul încasat lunar poate fi infim, în special pentru cei care au muncit mai mult pe salariul minim pe economie. La un salariu de 3.000 de lei brut, la stat merg 595 de lei lună de lună. După o muncă de 35 de ani, dacă salariul rămâne același, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei.
Recent, ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că sub nicio formă nu va crește vârsta de pensionare, iar un lucru pe care e nevoie să ne concentrăm acum este creșterea speranței de viață.
„Nu, sub nicio formă. Este o trimitere în PNL la acest subiect. Eu cred că în România problema este cu totul și cu totul alta. Noi trebuie să luptăm foarte mult să creștem speranța de viață în România și mai ales speranța de viață sănătoasă, după care să vedem și dacă este oportun sau nu să începi astfel de discuții”, a spus Marius Budăi.