De ce Rusia a folosit atat de multe rachete hipersonice în Ucraina în timpul atacului de joi – Associated Press

0

Cel mai recent val de lansari de rachete rusesti impotriva infrastructurii civile din Ucraina a marcat unul dintre cele mai mari atacuri de acest tip din ultimele luni.

Joi, Rusia a lansat peste 80 de rachete intr-un efort masiv de a coplesi apararea aeriana ucraineana si de a paraliza sistemul energetic al tarii. Rusia lanseaza in mod regulat atacuri similare incepand din octombrie, in incercarea de a-i demoraliza pe ucraineni si de a forta guvernul sa cedeze in fata cererilor Kremlinului.

Atacurile de joi s-au diferentiat insa de atacurile anterioare prin includerea unui numar mai mare de rachete hipersonice sofisticate, care sunt cele mai avansate arme din arsenalul rusesc, precizeaza Associated Press, citat de Voice of America. Dar, la fel ca si in atacurile anterioare, nu a reusit sa provoace daune grave retelei energetice a tarii, echipele de reparatii restabilind rapid alimentarea cu energie electrica in majoritatea regiunilor.

Seful militar ucrainean, generalul Valerii Zalujnii, a declarat ca Rusia a lansat 81 de rachete si opt drone Shahed de fabricatie iraniana, iar apararea aeriana a Ucrainei a doborat 34 de rachete si patru drone.

Potrivit lui Zalujnii, aceste rachete au inclus sase rachete hipersonice Kinjal. Purtatorul de cuvant al fortelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a subliniat ca Ucraina nu dispune de mijloace pentru a intercepta rachetele Kinjal si rachetele mai vechi Kh-22 care au fost, de asemenea, folosite in loviturile de joi.

Ministerul rus al Apararii a descris atacul ca fiind o „lovitura de razbunare”, ca represalii la ceea ce Moscova a descris drept un raid transfrontalier al sabotorilor ucraineni care au atacat saptamana trecuta doua sate din regiunea Briansk, in vestul Rusiei. Un grup de rusi autoexilati care lupta alaturi de fortele ucrainene a revendicat responsabilitatea pentru atac, in timp ce Ucraina a negat implicarea. Moscova nu a precizat cate rachete au fost lansate, dar a sustinut ca acestea au lovit tintele desemnate.

Analistii militari au remarcat ca numarul de rachete Kinjal folosite in barajul de joi a fost semnificativ mai mare in comparatie cu atacurile anterioare, care de obicei nu au implicat mai mult de cateva astfel de arme.

Armata rusa afirma ca Kinjal, o racheta balistica lansata din aer, are o raza de actiune de pana la 2.000 de kilometri si zboara cu o viteza de 10 ori mai mare decat viteza sunetului, ceea ce o face greu de interceptat. Combinatia dintre viteza hipersonica si un focos greu permite Kinjal sa distruga tinte puternic fortificate, cum ar fi buncarele subterane sau tunelurile de munte.

Rusia a folosit Kinjal pentru a lovi tinte din Ucraina incepand din primele zile ale invaziei, dar a folosit aceasta arma scumpa cu moderatie si impotriva unor tinte prioritare, reflectand, se pare, numarul mic de Kinjal disponibile.

Tintele precise ale loviturilor rusesti si pagubele rezultate raman neclare, deoarece autoritatile ucrainene au pastrat un secret strict asupra acestor informatii pentru a evita sa ofere Rusiei un indiciu pentru planificarea unor atacuri viitoare.

Ministerul britanic al Apararii a notat vineri ca intervalele dintre loviturile cu rachete rusesti au devenit mai lungi, probabil „deoarece Rusia trebuie acum sa stocheze o masa critica de rachete nou produse direct din industrie inainte de a putea recurge la un atac suficient de mare pentru a coplesi in mod credibil apararea aeriana ucraineana”.

Kinjal este transportat de avioane de lupta MiG-31, dintre care unele au baza in Belarus. Rusia a folosit teritoriul aliatului sau ca teren de pregatire pentru invazie si si-a mentinut acolo trupele si armele.

Armata ucraineana a declarat ca barajul de joi a inclus si sase rachete Kh-22 mai vechi, care sunt lansate de bombardierele grele Tu-22M si care zboara cu o viteza de peste trei ori mai mare decat viteza sunetului.

Aceasta arma masiva, care are o raza de actiune de 600 de kilometri si dateaza din anii 1970, a fost proiectata de Uniunea Sovietica pentru a lovi portavioanele americane si alte nave de razboi. Are o forta mare datorita vitezei sale supersonice si a incarcaturii grele de 630 de kilograme de explozibil, dar sistemul sau de ghidare invechit ar putea sa o faca foarte imprecisa impotriva tintelor terestre, crescand probabilitatea de daune colaterale.

Ca si in loviturile anterioare, Rusia a tras si rachetele de croaziera moderne Kh-101 transportate de bombardierele strategice si rachetele de croaziera Kalibr care sunt lansate de navele de razboi. Rachetele cu raza lunga de actiune si de inalta precizie sunt subsonice, iar armata ucraineana a declarat ca le-a angajat cu succes.

Un alt element fix in loviturile rusesti au fost rachetele de aparare aeriana S-300 pe care Rusia le foloseste impotriva tintelor terestre la o distanta relativ mai mica de linia frontului. In timp ce focosul sau relativ mic nu are forta de lovire a unor arme mai mari concepute pentru a lovi tinte terestre, Rusia pare sa aiba un stoc mare de astfel de rachete, iar Ucraina nu le poate intercepta.

Rusia a folosit, de asemenea, unele rachete lansate din aer cu raza mai scurta de actiune, transportate de avioane de lupta, precum si dronele explozive iraniene. Oficialii ucraineni au declarat ca armata a avut din ce in ce mai mult succes in abordarea acestora, doborand cea mai mare parte a dronelor lansate la fiecare atac.

Oficialii si expertii ucraineni spun ca, prin utilizarea a numeroase tipuri de rachete, precum si a dronelor intr-un atac masiv, Rusia incearca sa copleseasca apararea aeriana ucraineana.