Primăvara a venit cu temperaturi plăcute, dar şi cu multă muncă. La sate se lucrează la igienizarea păşunilor, se plantează puieţi, apar primele flori. Deja, în zilele călduroase albinele ies din stup. Din păcate, pentru unii apicultori ieşirea din iarnă nu a venit tocmai cu veşti bune.
Apicultorii din județul Hunedoara, dar nu numai ei, trebuie să facă față problemelor apărute peste iarnă în stupine. Un parazit a afectat populațiile de albine acolo unde tratamentele nu au fost aplicate la timp și corect. Din păcate, foarte multe familii de albine au murit din cauza parazitului denumit Varroa jacobsoni, spune vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb, conform radiotimisoara.ro
“Din păcate avem probleme la nivel de județ și nu numai la nivel de județ. La nivel de țară, în primul rând, anul trecut a fost o infestație foarte mare cu Varroa jacobsoni. Apicultorii în, timpul verii, au susținut tare că nu există infestație, că familiile sunt foarte puternice și au minimalizat și tratamentele și le-au început târziu. Foarte multe familii la ora asta au dispărut, deci au murit foarte multe familii. Să manifestă prin faptul că dispare albina din ladă. Din estimări, cam 20% din efective s-au cam dus. Iarna nu s-a terminat încă, până în aprilie mai pot fi surprize, adică mortalități”, spune Tiberiu Korb.
Soluția pentru stoparea infectării stupilor este folosirea tratamentelor, chiar și în această perioadă. Este nevoie de atenție și de utilizare a unor benzi speciale, avertizează reprezentantul apicultorilor din Hunedoara. De altfel, apicultorii pot solicita consultanță la sediul Asociației Crescătorilor de Albine.