Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”

0

Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”. Natia Seskuria, fondator și director al Institutului Regional pentru Studii de Securitate (RISS) din Georgia, crede că printre turiști s-au infiltrat mulți spioni.

Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”, model aplicat și în alte țări, aceștia având drept scop să genereze proteste anti-regim.

Sute de mii de ruși au fugit din Rusia prin munții Caucaz de teama mobilizării, dar acum există îngrijorări că o parte dintre acești oameni lucrează ca spioni în numele regimului Putin.

Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche

În fiecare zi, 10.000 de ruși se revărsau peste graniță, unii pe biciclete, alții pe jos.

Majoritatea stătea în mașini, așteptând adesea ore întregi să se miște chiar și un centimetru.

Toți aveau un lucru în comun: erau în mare parte tineri de vârsta mobilizării luptă.

Sute de mii dintre aceștia s-au revărsat în fosta Republică Sovietică de-a lungul anului 2022, numărul crescând atunci când Vladimir Putin a anunțat un serviciu de recrutare mai larg în septembrie – o lună în care Georgia a primit peste 220.000 de ruși.

La început au fost bineveniți, dar acum, specialiști precum Natia Seskuria, fondator și director al Institutului Regional pentru Studii de Securitate (RISS) din Georgia, cred că unii dintre acești bărbați ar putea fi „agenți de influență” sau, mai simplu, spioni ruși.

La granița dintre Georgia și Rusia au avut loc proteste regulate ale unor georgieni, cerând Tbilisi să oprească torentul de cetățeni ruși care se îndreaptă în țară tocmai din acest motiv.

Vorbind pentru Express.co.uk, Seskuria a subliniat că este foarte greu de făcut diferența cu privire la intențiile pe care valul de ruși le are în Georgia.

„Dacă sunt cu adevărat împotriva regimului de la Moscova și sub presiune, sau dacă sunt agenți de influență.”

Rusia este renumită pentru desfășurarea așa-numiților agenți de influență în întreaga lume.

Sub Putin, țara a numit zeci de consuli onorifici. Ei răspândesc mesaje și sentimente pro-Kremlin în țările desemnate, în special în fostele republici sovietice, dintre care multe au început în ultimii ani să privească spre Occident, precum Georgia.

Încă din 2008, când Rusia a invadat Georgia și a ocupat 20% din teritoriul său, Kremlinul a încercat să folosească politica de la Tbilisi pentru a-i întoarce pe georgieni unii împotriva altora.

Rusia spune că Occidentul creează tensiuni în Georgia, Moldova pentru confruntarea cu Moscova
Occidentul creează focare de tensiune în Georgia și Moldova pentru confruntarea cu Rusia, a declarat marți viceministrul de Externe, Alexander Grușko.

Tensiunile în Georgia, Moldova și evoluțiile recente din aceste țări îngrijorează Kremlinul, deoarece acestea au o semnificație „cheie” pentru interesele de securitate ale Rusiei.

„Desigur, suntem îngrijorați de situația din Georgia și de situația din Moldova, care sunt state-cheie, chiar și numai din motive geografice, pentru interesele de securitate ale Federației Ruse”, a declarat Grușko.

În timp ce în Georgia au avut loc proteste în masă împotriva legii „agenților străini”, care a fost anulată ulterior, Moldova a avut un nou guvern în urma unei crize economice prelungite, iar tensiunile au crescut și în regiunea separatistă a Transnistriei.