Clarificările privind viitoare lege a pensiilor vin dinspre coaliția PSD, PNL – UDMR. Variantele discutate se referă la aplicarea principiului potrivit căruia nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii persoanei, principiu care se regăseşte şi în soluţiile cu care a venit Banca Mondială, pentru a se respecta jalonul din PNRR.
În plus, alte amendamente discutate ar viza o impozitare a părţii de neconstributivitate din pensia specială, dar şi interzicerea cumulului mai multor pensii speciale. Pensiile speciale vor fi indexate anual cu rata inflaţiei.
În cazul pensiilor din sistemul de apărare şi ordine publică, se vor elimina mai multe sporuri care erau calculate în stabilirea pensiei de serviciu, au precizat sursele politice.
Amendamentele agreate în coaliţie urmează să fie elaborate, pentru a intra în dezbaterea comisiilor din Senat.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat duminică seara la Prima News că a văzut la liderii coaliţiei determinare să rezolve problema pensiilor speciale astfel încât să nu mai existe nicio pensie mai mare decât salariul, să existe contributivitate, astfel încât toat aceste lucruri să se întâmple.
Știre inițială
”Surse politice” susțin că PSD, PNL și UDMR au decis într-o întâlnire ”secretă” în weekend să renunțe la proiectul prin care ofereau membrilor CSM ”plocoane” pentru o viață penală de politician fericită. PNL și PSD se gândeau să ofere magistraților din CSM dreptul să iasă la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.
Liderii PSD, PNL și UDMR au mai decis și schimbarea modului în care cresc pensiile magistraților în general: vor fi indexate cu inflația (ca restul pensiilor) și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem.
Pensiile speciale ale membrilor CSM vor dispărea
Citește și Ciolacu încearcă să justifice pensiile speciale
Proiectul legii pensiilor speciale adoptat de guvernul Ciucă în decembrie 2022, care ar fi trebuit să normalizeze pensiile speciale, prevedea apariția încă unei categorii de pensii speciale.
E vorba despre posibilitatea ca membrii aleși CSM să se pensioneze după un mandat întreg de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Mandatul în CSM este de șase ani. De aceeași facilitate se pot bucura președintele Înaltei Curti și șefii Parchetului General, DNA și DIICOT.
Prevederea din proiectul de lege a provocat critici de la o parte a societății civile, care a denunțat apariția unei noi inechități. De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene au transmis că autoritățile trebuie să renunțe la aceste inechități în procesul de reformare a pensiilor speciale/de serviciu, un jalon esențial în PNRR.
Ca urmare, liderii coaliției au decis duminică să elimine această nouă prevedere, pe care însăși coaliția PSD-PNL-UDMR o promovase prin proiect de lege în decembrie 2022.
Creșterea pensiilor magistraților – o nouă formulă de calcul
O altă decizie luată duminică se referă la modul de calcul în cazul pensiilor magistraților. Acum, ele sunt indexate în funcție de creșterile salariale din sistemul judiciar, ceea ce face ca majorările să fie semnificativ mai mari decât în cazul celorlalte pensii.
Coaliția a decis duminică să modifice acest mod de calcul, urmând ca pensiile magistraților să fie majorate proporțial cu nivelul inflației, ca în cazul celorlalte pensii, susține G4Media.
Cum se poate modifica legea pensiilor speciale
Modificările decise în coaliție vor fi codificate luni sub forma unor amendamente la proiectul legii privind reforma pensiilor speciale și urmează să fie adoptate de plenul Senatului până la 31 martie, dată la care proiectul trimis de guvern în Parlament are termenul de adoptare tacită. Ulterior, proiectul va merge pentru dezbatere în Camera Deputaților.
Amendamentele agreate duminică în coaliția guvernamentală pot suferi modificări în acest proces legislativ.
De notat că la ședința de coaliție de duminică seară nu au fost luate decizii radicale legate de pensiile militare, dat fiind că premierul Nicolae Ciucă se opune oricărei modificări.