Vor fi luați în armată! Panică totală printre tinerii din Rusia. S-a luat deja decizia

0

Lucrurile se precipită în Rusia, după ce Moscova a adoptat miercuri o lege care simplifică procedurile de mobilizare în armată și îi pedepseşte pe cei refractari. Rușii sunt extrem de nemulțumiți și neliniștiți de noul decret al lui Putin, adoptat în numai două zile!

În Rusia se adoptată cu o urgență neobişnuită de cele două camere ale parlamentului rus (Duma de Stat /camera inferioară/şi Consiliul Federaţiei /camera superioară/), legea care autorizează trimiterea ordinelor de mobilizare prin poşta electronică crează panică printre tinerii ruși.

Legea prevede ca ordinele de încorporare să nu mai fie doar predate în mână destinatarului ca până acum, iar sistemul va face imposibil pentru ruşi să ignore aceste convocări şi mult mai dificil să le evite, scrie AFP.

Odată ordinul trimis, persoanei mobilizabile i se interzice să părăsească ţara. „Este îngrijorătoare, ca toate legile votate de un an. Mai ales când este adoptată în două zile, nu te poţi aştepta la nimic bun”, a reacţionat, sub rezerva anonimatului din motive de siguranţă, un rus mobilizabil, din nordul țării, de 28 de ani, mobilizabil.

Dacă va primi o convocare, el spune că o va „ignora”, în pofida riscurilor pe care le comportă un asemenea gest. „Nu voi merge la biroul de înrolare, ar fi un bilet direct la Bahmut”, mai spune el, referindu-se la oraşul considerat în prezent epicentrul celor mai înverşunate lupte din estul Ucrainei.

Preşedintele Vladimir Putin decretase o mobilizare a 300.000 de rezervişti în septembrie 2022, a cărei punere în practică a fost adesea haotică. Dacă Kremlinul dezminte că vrea să lanseze un al doilea val, numeroşi ruşi îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu aceasta, în timp ce armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă de amploare.

„Frontul se va fisura ca în toamna trecută, va fi necesar să îndese de urgenţă carne umană cu mitraliere pentru a astupa găurile”, afirmă rusul de 28 de ani, potrivit căruia amploarea unei viitoare mobilizări „va depinde direct de succesul” ucrainenilor pe câmpul de luptă.

Înspăimântătoare sunt urgența și intransigența legii

Un alt rus de 21 de ani, care locuieşte în Siberia şi preferă de asemenea anonimatul pentru siguranţă, se declară „la fel de neliniştit ca toată lumea”, cu atât mai mult cu cât nu şi-a efectuat serviciul militar obligatoriu de un an. „Ceea ce este înspăimântător, este urgenţa şi intransigenţa noii legi”, afirmă el.

Ca mulţi alţii, el pur şi simplu „ignoră biroul de înrolare” de la declanşarea conflictului. „Recent, părinţii mei au primit un apel prin care erau anunţaţi că eu sunt pe listă”, adaugă el.

„Oameni în uniformă mă caută pentru a mă duce la comisariatul militar”, continuă acest rus, afirmând că îşi schimbă frecvent locul pentru a scăpa. „O să trăiesc puţin pe aici, puţin pe dincolo. Strategia mea este încă în curs de elaborare, este prea vagă”.

Poliţia are dreptul să-i vâneze pe refractari, care riscă pedepse cu închisoare, potrivit legii ruse. Serviciul fiscal, universităţile şi o serie de alte organisme publice vor avea datoria de a furniza toate informaţiile personale ale cetăţenilor mobilizabili.

Refuzul de a se prezenta la biroul de înrolare îi va priva astfel pe ruşi de posibilitatea de a lucra ca antreprenor sau independent, de a primi împrumuturi bancare şi de a dispune de locuinţa şi de maşina lor.

Măsurile îi vizează și pe cei plecați

Aceste măsuri îi vizează şi pe zecile, chiar sutele de mii de ruşi care au fugit din ţara lor şi trăiesc în special din chirii sau lucrând la distanţă pentru societăţi ruse.

Potrivit expertului rus Aleksei Tabalov, directorul organizaţiei Şcoala recrutului, care a părăsit el însuşi Rusia, modalităţi de a scăpa de armată există în continuare: certificat de handicap, de studii sau mită. Dar aceasta va deveni mult mai dificil.

„Gradul de libertate este redus pentru cei care vor să se ascundă de biroul de înrolare. Statul îi va prinde, întinzându-şi plasele”, spune el.

Potrivit lui Tabalov, autorităţile vor încerca de asemenea să-i convingă pe recruţii convocaţi anual să se angajeze în armată. „Se vor ocupa serios de recruţi, să-i convingă, să-i ameninţe şi să facă presiuni asupra lor pentru ca aceştia să semneze un contract”.

Precedenta mobilizare din septembrie 2022 provocase în orice caz fuga a zeci de mii de ruşi în străinătate.

„Ar trebui să părăsim Rusia acum? Răspuns scurt: da”, titra miercuri site-ul de informaţii Meduza, popular printre tinerii ruşi şi declarat „indezirabil” de către autorităţile ruse.