Ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere. Sfaturile părintelui Vasile Ioana: „Aceasta nu este o lumânare obișnuită”

0

În noaptea de Înviere sau noaptea Paștelui, când creștinii sărbătoresc învierea Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii merg la Biserică pentru a lua lumină. Există o mulțime de tradiții și superstiții cu privire la lumânarea cu care se ia lumină, dar mulți se întreabă ce trebuie să faci, de fapt, cu această lumânare.

 

În noaptea de Înviere, creștinii care merg la Biserică pleacă acasă cu lumină, atât în suflete, dar și în lumânările aprinse în Casa Domnului. Odată ajunși acasă cu această lumânare, mulți o lasă să ardă până la final, în timp ce alții o păstrează pentru alte ocazii.

Potrivit Doxologia.ro, această lumânare nu se folosește cu celelalte lumânări la Biserică și nici nu se aruncă. Ci „se folosește într-o rânduială aparte”.

Această lumânare specială se arde în fiecare zi câte puțin, în toată săptămâna luminată a Paștelui. Dacă creștinii nu au timp pentru acest lucru, aceasta poate fi aprinsă la mormintele celor dragi.

Cu încuviințarea preotului, unii credincioși păstrează lumânarea de la Înviere pentru a o aprinde în momentele de primejdie, de boală sau de încercare.

„Fiecare dintre noi venim în noaptea Învierii în faţa Sfintelor Altare având în mână o lumânare. Aceasta se aprinde de la lumânarea pe care preotul o oferă aprinsă, spunând ‘Veniţi de luaţi lumină’. Luăm cu toţii lumină sfântă şi ne bucurăm de lumina lui Hristos, care este viaţa şi bucuria noastră. Ce facem cu lumânarea aceasta? Aceasta rămâne aprinsă, de aceea recomand celor care iau lumânări de la pangarele Bisericilor să ia lumânări care durează mai mult şi care ard înăuntru, pentru a o putea transporta mai uşor în drum spre casă”, a spus părintele Vasile Ioana.