Anca Alexandrescu a ajuns vineri la ședința crucială pentru banii românilor, la Consiliul Județean Tulcea. Caravana Antimafia a făcut prima oprire la Tulcea, acolo unde se află și realizatoarea emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS. Dezvăluiri incendiare despre situația disperată a oamenilor din județ, a drumului Chilia Veche-Tulcea și despre cei la care au ajuns milioanele de euro de la Bruxelles.
Anca Alexandrescu și Realitatea PLUS se află la prima oprire a Caravanei ANTIMAFIA în aceste zile. Dezvăluiri explozive de pe traseul banilor europeni deturnați de la investițiile pentru Delta Dunării – aproape 1,2 miliarde de euro. Anchetele Culisele statului paralel arată jaful din Tulcea: proiectele au rămas doar pe hârtie, în timp ce banii europeni au ajuns în alte județe din țară, iar Delta Dunării și localitățile din județ arată dezolant.
Comuna Chilia Veche se confruntă de ani de zile cu problema lipsei unui drum care să facă legătura cu Tulcea. Demersurile pentru reabilitarea Drumului Județean 222N (Tulcea-Chilia Veche, 69 de km) au început din 2018. Este singura cale de acces pe uscat spre zona „continentală” pentru locuitorii mai multor așezări din Delta Dunării.
„Există solutii alternative. Dacă vă blocați în acest demers, aveți premier, aveți ministru al justiției, ca să vadă ce se întâmplă în acest caz. Discutiile de aici nu au niciun interes politic si e păcat că intrebarile pe care le-am ridicat au provocat discutii politice si platirea unor polite. Dl Teodorovici nu a venit aici ca sa sustina o disputa politica. Nu numai aici, ci si in celelate judete sunt probleme grave. Oamenii de aici nu mai pot, unii au obosit”, a declarat Anca Alexandrescu în fața celor din Consiliul Județean Tulcea, la ședința de vineri.
„Am făcut o promisiune. Am și o colegă din redacție care mi-a spus că așteaptă de o viață acest drum de la Chilia Veche. Vreau să vă intreb daca, în calitate de consilieri din Consiliul Județean, ați luat o poziție pentru fondurile europoene, în valoare totală de 1,1 miliarde de euro, vreau să știu dacă ați făcut un demers, și cum alte publicații au arătat, mai ales că banii s-au dus în zone unde nu era nevoie mare. Aș vrea sa va intreb de ce un drum, cum e cel de la Chilia Veche, de care era nevoie nu poate să fie făcut, si se invocă acele litigii, în timp ce la aeroport ați putut și văd că ați mărit salarii la aeroport”, a declarat Anca Alexandrescu, vineri, la ședința CJ Tulcea.
„La noi la Chilia nu se vede nimic, doar pe bani proprii, nimeni nu a intrebat niciodata nimic, să ne întindă o mână de ajutor. Daca s-ar fi facut asa ceva, zona s-ar fi dezvoltat. Nu se poate, neavand cai de acces, nedandu-ne bani, nu se poate nimic. Venind de la Tulcea ma intrebam , e ceva groaznic drumul. Ar trebui ca lumea care raspunde sa vina la noi, sa vada cat timp fac pana la Chilia, e un dezastru. Daca s-ar face acest drum judetean, nu e nimeni de vina, noi ne-am decis soarta. Nouă ne trebuie condiții, e vorba si de accesul pe apă, drumul. Rolul lor e să depopuleze…”, a relatat unul dintre localnici, joi seara, la Culisele statului paralel, în prima emisiune cu Caravana ANTIMAFIA în județul Tulcea.
„Regimul juridic al drumului e un drum judetean, avem carte funciara, maine daca avem ne putem apuca de drum. Faptul ca s-au creat litigii artificiale nu inseamna ca nu mai esti proprietar. Înainte de semnarea contractului finanțare e nevoie de declaratie ca nu ai litigii, nu poti pentru că cineva spune ca avem lititgii. Noi nu putem face exproprieri pentru că suntem proprietari”, a explicat Cristi Mihai, secretarul general CJ Tulcea, joi seară la Culisele statului paralel.
„Dle secretar general, am spus data trecuta ca ma ofer sa mergem la dl Marcel Ciolacu, la dl Nicolae Ciuca, e o situatie speciala ,oamenii striga de ani de zile. E vorba de finanțare europeană, daca nu pot, trebuie să ia bani de la bugetul de stat, de aceea au cerut de la Compania Națională de Investitii, Ministerul Dezvoltarii. Dar dl Grindeanu poate? Mă duc eu la dl Grindeanu, ma ofer sa ma duc”, a mai spus Anca Alexandrescu.
Fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici a prezentat posibilele soluții pentru drumul județean.
„În primul rând lansati achizitia publica, cu acea clauză suspensivă, trebuie lansare in sistem electronic de achizitie si adaugati acolo <<se elimina litigiul respectiv>>. A doua solutie: prefectul o face, se trece la guvern acest drum”, a explicat Teodorovici.