Londra și Amsterdamul conduc „coaliția internațională” pentru a ajuta Kievul să obțină avioane F-16

0

În timp ce Ucraina cere de luni de zile aceste avioane de la aliații săi occidentali, premierul britanic Rishi Sunak și omologul său olandez, Mark Rutte, au declarat, marţi, că sunt pregătiți să ajute Kievul să obțină aceste avioane. Londra și Amsterdamul mai trebuie să convingă şi Washingtonul

Londra și Amsterdamul a făcut un anunț care nu poate decât să-l încânte pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Reuniţi cu ocazia unui summit al Consiliului Europei în Islanda, prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, și omologul său olandez, Mark Rutte, au anunțat marți, 16 mai, că vor lucra împreună pentru a construi o „coaliție internațională” care să ajute Ucraina să obțină avioane de luptă F- 16, relatează CNN. De luni de zile, Kievul le cere aliaților săi occidentali să îi furnizeze avioane care să permită armatei ucrainene să lovească în profunzime trupele ruse.

Marea Britanie, care „nu folosește F-16” – avioane „fabricate de compania americană de apărare Lockheed Martin în Carolina de Sud” – va trebui în primul rând „să convingă Statele Unite”, care are o flotă de aproape 800 de avioane de acest tip, amintește „The Guardian”.

Dar Washingtonul a exclus recent trimiterea de astfel de dispozitive pentru moment, precizează „Kyiv Independent”. Deși Statele Unite nu dau „niciun semn de schimbare de poziție” până acum, dar următorul summit anual al NATO, programat pentru mijlocul lunii iulie, „ar putea ajuta mințile reticente să reflecteze asupra problemei”, notează The Guardian, amintind că „mica armată aeriană ucraineană riscă să nu poată supraviețui unui război lung”.

Țările de Jos și Marea Britanie cer sprijin pentru Ucraina

Anunțul olandezo-britanic vine în timp ce Kievul a respins marți un nou atac de rachete rusești. „Atacurile cu drone, în special, par să facă parte dintr-un efort continuu al Moscovei de a testa sistemele occidentale de apărare aeriană furnizate recent Ucrainei și, eventual, de a depista vulnerabilități sau de a epuiza stocurile de rachete ale Kievului înainte de lupte terestre mai intense”, analizează „The Washington Post”.

Kievul, la rândul său, „atacă tot mai multe ținte rusești” datorită armelor occidentale furnizate recent, „de exemplu rachetele Storm Shadow din Anglia, care au o rază de acțiune de cel puțin 250 de kilometri”, explică „Süddeutsche Zeitung”. „Anterior, Ucraina putea ataca rușii doar cu lansatorul american de rachete Himar, care are o rază de acțiune de 80 de kilometri”

De altfel, Ucraina a susținut, marți, că a recuperat 20 de kilometri din teritoriul său de la forțele ruse în ultimele zile în jurul orașului devastat Bahmut, epicentrul luptelor care se dau de luni de zile în estul teritoriului său, unde a pus Rusia în dificultate. Aceste „câștiguri sunt încă mici din punct de vedere geografic, […] dar reprezintă un nou impuls pe care comandanții ucraineni spun că speră să-l construiască pe măsură ce își lansează mult așteptata contraofensivă în alte locuri de-a lungul liniei frontului”, notează „The New York Times”. „De asemenea, au pus Rusia în fața unei decizii dificile cu privire la costul pe care este dispusă să-l plătească pentru a continua lupta pentru orașul devastat, sacrificând potențial resurse care ar putea merge în alte zone care sunt în curând expuse riscului de atac”, mai notează cotidianul american citat.

sursa: RADOR