Duminică, Rusia a afirmat duminică că prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la G7 a transformat summitul într-un „spectacol de propagandă” care a transmis mesaje „anti-ruseşti” și „anti-chineze”.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost vedeta Summit-ului de la Hiroshima, reiterând că „atâta timp cât invadatorii ruși vor rămâne” în Ucraina, „nimeni nu va sta la masa negocierilor cu Rusia”, și a plecat din Japonia cu o importantă victorie diplomatică. Pentru Moscova, însă, reuniunea nu a fost altceva decât un „spectacol de propagandă”, Ministerul Afacerilor Externe rus denunțând „un incubator de măsuri distructive care subminează stabilitatea globală”.
În orașul care a fost distrus după ce a fost lovit de o bombă atomică americană în 1945, Zelenski a comparat imaginile distrugerii de la acea vreme cu cele din țara sa. „Fotografiile de la Hiroshima îmi amintesc de Bahmut„, a afirmat acesta, după ce a vizitat muzeul din orașul japonez. „Distrugere totală absolută. Nu există nimic. Nu există oameni”, a adăugat el, promițând că, la fel ca Japonia, Ucraina va avea capacitatea de a reconstrui țara. Președintele ucrainean a adus un omagiu victimelor de la Hiroshima alături de primul-ministru japonez, Fumio Kishido.
Zelenski a negat, de asemenea, faptul că rușii ar fi ocupat oraşul Bahmut, așa cum a susținut în ajun liderul Grupului Wagner și Kremlinul însuși. „Trupele ruse sunt în Bahmut, dar oraşul Bahmut nu este ocupat de Rusia”, le-a declarat el ziariştilor, fără a dori să ofere mai multe detalii, scrie dn.pt .
Ca și în ajun, acesta a avut mai multe întâlniri bilaterale cu liderii prezenți în Japonia – începând cu președintele SUA, Joe Biden. Acesta a promis Kievului că va trimite mai multe arme, muniție și vehicule blindate, în valoare de 375 de milioane de dolari. Aceasta după ce vineri a dat undă verde aliaților să livreze Ucrainei avioane de vânătoare F-16de fabricaţie americană. Și după ce a fost de acord cu instruirea piloților ucraineni.
Summitul G 7
Zelenski s-a întâlnit și cu președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, un alt invitat la G-7, mulțumindu-i pentru sprijinul umanitar și pentru asistență, și anume pentru livrarea vehiculelor de deminare și a echipamentelor de protecție. De asemenea, s-a întâlnit cu președintele Indoneziei, Joko Widodo, unul dintre reprezentanții Sudului global prezenți la Hiroshima.
Cu toate acestea, nu s-a întâlnit (se presupune că din cauza incompatibilității agendelor) cu președintele brazilian. Lula da Silva, care în trecut a stârnit controverse afirmând că SUA și Uniunea Europeană ar trebui să înceteze „să încurajeze războiul”, a condamnat ieri „încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei”. Și i-a criticat pe membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU deoarece continuă „îndelungata tradiție de a purta războaie neautorizate”, fie „în căutarea expansiunii teritoriale sau a schimbării regimurilor”.
Rusia nu a făcut economie de critici. „Liderii G-7 l-au invitat la reuniunea lor pe liderul regimului de la Kiev pe care îl controlează și au transformat evenimentul de la Hiroshima într-un spectacol de propagandă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Principala concluzie a Summit-ului, se mai arată în comunicat, a fost „o serie de anunţuri pline de mesaje detestabile antiruse şi antichineze”. Și a încheiat spunând că Moscova este sigură că „evaluarea sa cu privire la G-7 și la acțiunile sale distructive este împărtășită de majoritatea comunității internaționale”. (Rador)