Grupul „Ahmat” al forţelor speciale cecene a lansat o ofensivă în direcţia oraşului Mariinka din Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării.
Miercuri, liderul cecen Ramzan Kadîrov declarase că forţele speciale cecene se pregătesc pentru ofensivă, pe fondul intensificării atacurilor asupra regiunii rusești de frontieră Belgorod.
. „Prieteni, unităţile cecene au primit un nou ordin de redesfăşurare a forţelor lor. Teritoriile Republicii Populare Doneţk devin zona lor de responsabilitate”, a scris Kadîrov pe Telegram.
. „Conform ordinului, luptătorii unităţilor cecene trebuie să înceapă operaţiunile active de luptă şi să elibereze o serie de aşezări”, a anunţat el, după cum relatează CNN, Reuters și News.ro.
Oraşul Mariinka, acum în ruine, a fost pe linia frontului încă de la începutul invaziei, luptele corp la corp printre dărâmături continuând aproape zilnic. Armata ucraineană a declarat că există unităţi cecene în diferite puncte de-a lungul liniilor de front din regiunea Doneţk.
Oraşul ucrainean Mariinka, complet devastat de lupte (Foto: Libkos / AP / Profimedia)
Kadîrov conduce forţe paramilitare considerabile care, deşi fac parte în mod oficial din structurile de securitate ruseşti, îi sunt personal loiale. În timpul unei vizite la Kremlin, în luna martie, liderul cecen i-a spus lui Putin că forţele sale din Ucraina vor ajuta Rusia „să lupte până la finalul victorios”.
Împreună cu grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin, trupele din Republica rusă Cecenia au fost una dintre principalele forţe motrice ale ofensivei Moscovei în Ucraina.
Comandantul forţelor „Ahmat”, Apti Alaudinov, a declarat joi că forţele sale au fost mutate într-o „altă zonă” în vederea pregătirii unei contraofensive, dar nu a precizat unde se află trupele sau unde se duc.
Spre deosebire de Prigojin, care a atacat în repetate rânduri conducerea militară a Rusiei, liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a abţinut în ultima vreme să se facă ecoul criticilor la adresa Ministerului Apărării. De atunci, membrii celor două grupări s-au certat în mod deschis, iar joi unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Kadîrov l-a catalogat pe Prigojin – care tocmai şi-a retras forţele din estul Ucrainei – drept un blogger care ţipă tot timpul că are probleme.
De ce s-au înfuriat cecenii pe șeful mercenarilor Wagner
Kadîroviții s-au simțit lezați de comentarii făcute miercuri de Prigojin prin serviciul de presă al firmei sale de catering Concordia, cea care i-a atras porecla de „bucătarul lui Putin”. Concordia a publicat un răspuns al lui Prigojin la o întrebare care i-a fost adresată în mediul online cu privire la posibilitatea ca așa-zisul batalion cecen „Ahmat” să elibereze „Republica Populară Donețk”, una dintre cele două entități separatiste nerecunoscute din estul Ucrainei.
În luna septembrie a anului trecut Putin a proclamat anexarea la Rusia a „republicilor populare” Donețk și Lugansk, precum și a regiunilor Herson și Zaporojie din sudul Ucrainei. Însă, în fapt, Rusia controlează integral doar teritoriul regiunii Lugansk. În ceea ce privește Donețkul, forțele de invazie ale lui Putin n-au controlat niciodată mai mult de 60% din teritoriul regiunii ucrainene.
Prigojin a răspuns că nu poate face comentarii despre locul în care se află batalionul „Ahmat”, denumit după tatăl lui Ramzan Kadîrov, deoarece nu cunoaște detalii despre acesta și toate unitățile păstrează secrete informațiile despre mișcările lor.
El a adăugat că batalionul „Ahmat” ar avea forța de a elibera „anumite așezări” din regiunea Donețk, dar că nu sunt însărcinate cu eliberarea întregii Republici Populare Donețk.
Ca o paranteză, inclusiv presa rusă pare să facă referire la unitățile de kadîroviți sub denumirea colectivă de „batalionul Ahmat”, deși mai multe unități cecene poartă această denumire. De exemplu, în luna iunie a anului trecut Ramzan Kadîrov anunța formarea a 4 batalioane noi formate exclusiv din ceceni, denumite „Ahmat” Sud, Nord, Vest și Est.
Linia frontului din estul Ucrainei (Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)
Deși comentariile făcute de Prigojin ar putea fi considerate în cel mai rău caz o ușoară ironie, ele par să fi stârnit furia cecenilor.
Adam Delimhanov, mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov după uciderea generalului Magomed Tușaev în primele zile ale „operațiunii militare speciale”, a fost primul care a ieșit la atac.
„Tocmai am văzut un apel pe Telegram, o întrebare pentru Evgheni Prigojin în care spune că nu îi este clar ce face unitatea Ahmat. Zhenia (n.r. prescurtare pentru „Evgheni”), evident că nu înțelegi și nici nu trebuie să o faci. Ca de obicei, unitatea Ahmat îndeplinește toate obiectivele trasate de comandantul suprem. Dacă tu nu înțelegi nimic, îți putem da un loc și o oră la care să îți explicăm”, i-a transmis Delimhanov șeful mercenarilor Wagner.
„Asta unu la mână. Doi, tu ai devenit un blogger și spui întregii lumi că avem doar probleme, că nu ai muniție și așa mai departe. Știm cu toții câți oameni ai omorât în Bahmut (n.r. o referință la pierderile rusești) în cele 7-8 luni cât ai fost lider. Nu mai vorbi și urla, dă-ne un loc unde să ne întâlnim. După cum a spus Ramzan Kadîrov, putem lămuri orice întrebări față în față. Destul!”, a mai afirmat cecenul.
Delimhanov mai spune apoi că, în pofida criticilor formulate de Prigojin la adresa comandamentului militar de la Moscova, el a primit mai multe resurse decât „oricine altcineva”.
„Și în pofida acestui lucru, atâtea pierderi și victime. Deci nu mai vorbi, numește un loc și vom lămuri această întrebare dacă ceva îți e neclar”, a insistat Delimhanov.
Evgheni Prigojin, criticat dur de liderii ceceni
Un membru al Dumei de Stat de la Moscova din partea Republicii Cecene încă din 2007, Delimhanov a primit în luna aprilie a anului trecut titlul de „Erou al Rusiei” din partea președintelui rus Vladimir Putin după ce s-a înrolat să lupte în războiul din Ucraina și a participat la bătălia pentru orașul Mariupol.
Un mesaj similar pentru Prigojin a avut și Magomed Daudov, președintele parlamentului cecen.
„Nu trebuie să știi tu despre posibilități și sarcini, Zhenia. Comandamentul știe despre aceste lucruri, comandantul suprem, care stabilește aceste sarcini, și șeful republicii, eroul Rusiei Ramzan Kadîrov. Uneori nu îmi este clar ce încerci să obții cu aceste declarații zilnice. Dimpotrivă, prin declarațiile tale creezi panică în rândul populației țării noastre”, a spus Daudov, cel care în luna iulie a anului trecut afirma că cecenii ar putea ajunge la Berlin, dacă „sunt lăsați”.
Daudov i-a sugerat la rândul său șeful mercenarilor Wagner să numească un loc pentru a se întâlni „ca de la bărbat la bărbat”.