Ne vom opri când vom câștiga sau când Rusia va înceta să ocupe teritoriile noastre”, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la scurt timp după sosirea sa la summitul EPC din Moldova. Zelenski a sosit la Castelul Mimi, în Republica Moldova, pentru a participa la reuniunea Comunităţii Politice Europene, care cuprinde 47 de ţări, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Balcanii de Vest, Turcia şi ţările din Caucaz.
Prezența lui Volodimir Zelenski a fost ținută secretă până în ultimul moment din motive de securitate, însă în ultimele ore circulau zvonuri despre sosirea sa la Chișinău. Zelenski este primul lider care a ajuns la summit, a cărui sesiune plenară va începe la ora 12:00, înainte de Family photo, momentul simbolic al summitului, în care va fi și Zelenski.
„Suntem susținători ai politicii ușilor deschise, dar intrarea Kievului în NATO va face obiectul summitului de la Vilnius. Dar știți că Italia este în prim-plan în susținerea Ucrainei”, a spus premierul Giorgia Meloni, la sosirea sa la summitul din Moldova, răspunzând celor care i-au cerut o părere cu privire la viitoarea intrare a Kievului în NATO. „Summitul este important pentru a reafirma că nu există o Europă a Seriei A și a Seriei B”, a adăugat Meloni. „Facem acest summit într-un moment în care crizele au scos la iveală problemele critice, inclusiv europene”, a adăugat Meloni.
„Există o Europă care, așa cum a spus Ioan Paul al II-lea, trebuie să respire cu doi plămâni, unul occidental și altul oriental. Și acest lucru capătă sens când ne aflăm aici, cu președintele Zelenski și cu Ucraina care apără principiul libertății. O facem în Moldova, care este o altă națiune amenințată și care ar fi fost deja implicată, dacă ucrainenii nu s-ar fi apărat, așa cum fac”, a explicat Meloni.
Mesajul transmis de președintele Zelenski
Calea pentru a ajunge la finalul conflictului „nu este o cale care poate trece peste capul poporului ucrainean”, a spus Meloni.
„Astăzi lucrăm în Moldova prin participarea la summitul Comunităţii Politice Europene. Multe întâlniri bilaterale. Dezvoltăm o coaliţie de avioane de luptă şi oferim o coaliţie de avioane Patriot. UE, NATO, formulă de pace. Totul pentru a ne proteja viitorul”, a descris Zelenski pe Telegram angajamentele sale în Moldova.
Zelenski a revenit și asupra propunerii unui summit internațional de pace, pentru a pune capăt invaziei ruse: „Suntem în faza în care organizăm acest summit. Când va depinde de niște factori, cu siguranță dorim să implicăm cât mai multe țări, motiv pentru care nu am stabilit o dată”, a spus Zelenski presei. Și a adăugat: „Susținem Moldova, suntem foarte bucuroși să mergem împreună către UE și le mulțumesc moldovenilor pentru primirea refugiaților noștri. Important este că viitorul nostru este în UE. Ucraina este pregătită să intre în NATO, atunci când Alianța este pregătită să ne întâmpine. Cred că garanțiile de securitate sunt importante nu numai pentru Ucraina, ci și pentru vecinii noștri”, a declarat Zelenski.
Acest summit „este o expresie clară a unității, forței și determinării noastre de a acționa împreună ca o singură familie – o familie care rămâne unită, o familie care lucrează împreună pentru a înfrunta probleme comune, o singură familie europeană în care statele din interiorul și din afara Uniunii Europene acționează împreună pentru a descuraja agresiunile și a consolida pacea pe continent”, a declarat președintele Maia Sandu, la sosirea sa la Castelul Mimi.
Lideri foarte importanți, prezenți la summit
În conferința de presă, unde au sosit la primele ore ale dimineții aproximativ 600 de jurnaliști din întreaga lume, la un moment dat organizatorii summitului au vehiculat un mesaj: „Sosește vecinul nostru”. La scurt timp după aceea, Volodimir Zelenski a apărut pe covorul roșu care duce la Castelul Mimi, unde are loc summitul. Un summit care s-a reunit la câțiva kilometri de Transnistria, autoproclamata republică independentă, dar sub egida Rusiei.
Sunt 45 de prezențe confirmate la reuniune, dar președintele turc Recep Tayyp Erdogan și reprezentanții statului San Marino nu vor fi prezenți. Vor fi, printre alții, Giorgia Meloni, Emmanuel Macron, Pedro Sanchez, Olaf Scholz, Rishi Sunak, Mark Rutte, Viktor Orban, precum și gazda Maia Sandu, președintele Consiliului UE Charles Michel, președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, precum și Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.