China este singura care poate rezolva criza și conflictul din Ucraina? SUA recunoaște importanța acesteia în contextul actual

0

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat la summitul de securitate că „conflictul nu este nici iminent, nici inevitabil”. Acesta a spus că este profund îngrijorat de lipsa de voință a Chinei de a se angaja în gestionarea crizelor militare, avertizând că discuțiile sunt esențiale pentru evitarea unui conflict cu China.

Luând cuvântul sâmbătă la Shangri-La Dialogue din Singapore, cel mai important summit de securitate din Asia, Austin a declarat că liniile deschise de comunicare între liderii americani și chinezi din domeniul apărării și al armatei sunt esențiale pentru a evita conflictele și pentru a susține stabilitatea în regiunea Asia-Pacific.

Strategie chinezească sau doar nepăsare?

„Sunt profund îngrijorat de faptul că RPC [Republica Populară Chineză] nu a fost dispusă să se angajeze mai serios în privința unor mecanisme mai bune de gestionare a crizelor între cele două armate ale noastre. Cu cât vorbim mai mult, cu atât mai mult putem evita neînțelegerile și calculele greșite care ar putea duce la crize sau conflicte”, a declarat Austin în cadrul reuniunii din Singapore.

Austin a menționat în mod specific faptul că avioanele chinezești fac „interceptări riscante ale avioanelor americane și ale aliaților care zboară în mod legal în spațiul aerian internațional”.

„Nu ne vom lăsa descurajați de un comportament operațional periculos pe mare sau în spațiul aerian internațional. Liniile deschise de comunicare cu Republica Populară Chineză sunt esențiale – în special între liderii noștri din domeniul apărării și cel militar. Pentru liderii responsabili din domeniul apărării, momentul potrivit pentru a vorbi este oricând, momentul potrivit pentru a vorbi este de fiecare dată, iar momentul potrivit pentru a vorbi este acum. Dialogul nu este o recompensă. Este o necesitate”, a continuat el într-o serie de tweet-uri care rezumă discursul său la summit.

Relațiile dintre Beijing și Washington se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, atât China, cât și SUA fiind profund divizate în legătură cu orice, de la suveranitatea Taiwanului până la disputele maritime din Marea Chinei de Sud.

Austin a indicat invazia Rusiei în Ucraina ca exemplu de „cât de periculoasă ar deveni lumea noastră dacă țările mari ar putea să-și invadeze vecinii pașnici cu impunitate”.

Taiwanul, mărul discordiei?

El a declarat că SUA sunt „profund angajate„ în menținerea status quo-ului în Taiwan și se opun schimbărilor unilaterale din partea oricărei părți.

„Conflictul nu este nici iminent, nici inevitabil. Descurajarea este puternică astăzi și este de datoria noastră să o menținem așa. Pentru a fi clar, nu căutăm conflictul sau confruntarea”, a spus el. „Dar nu vom da înapoi în fața intimidării sau a constrângerii”, a declarat Austin.

Oficiali militari americani au declarat anterior că președintele chinez Xi Jinping a cerut forțelor sale armate să dezvolte capacitățile pentru o posibilă invazie a Taiwanului până în 2027.

„Nu înseamnă că a luat decizia de a face acest lucru”, a declarat Austin ca răspuns la o întrebare despre planurile lui Xi pentru Taiwan.

Ministrul chinez al Apărării Naționale, Li Shangfu, a refuzat în această săptămână o invitație de a se întâlni cu Austin la summit. Cei doi și-au dat mâna în marja conferinței, dar nu au purtat discuții detaliate, a precizat Pentagonul.

„O strângere de mână cordială la cină nu poate înlocui un angajament substanțial. Statele Unite nu caută un nou Război Rece. Concurența nu trebuie să se răsfrângă niciodată în conflict”, a spus Austin.

Există oare sinceritate?

Florence Looi de la Al Jazeera, care transmite din Singapore, a declarat că tema generală a discursului lui Austin a fost menținerea regiunii Asia-Pacific „deschisă – deschisă pentru comerț, deschisă pentru libertatea de mișcare”.

„El a avertizat, de asemenea, că un conflict în strâmtoarea Taiwan, dacă s-ar întâmpla, ar avea un efect devastator asupra restului lumii. Ce părere are China despre discursul său? Știm că statul chinez consideră multe dintre acțiunile SUA de aici ca fiind încercări de a-i limita influența și de a o încercui, iar acest summit are loc în condițiile în care legăturile dintre SUA și China devin din ce în ce mai tensionate”, a spus Looi.

Austin a mai spus că SUA vor continua să consolideze parteneriatele și alianțele din regiune, organizând mai multe exerciții militare și asigurându-se că partenerii au capacitatea de a descuraja o agresiune.

Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, a declarat vineri, într-o declarație trimisă prin e-mail, că comunicarea dintre China și SUA a condus la o mai bună înțelegere reciprocă.

„Cu toate acestea, acum, SUA afirmă că vrea să vorbească cu partea chineză, în timp ce încearcă să suprime China prin toate mijloacele posibile și continuă să impună sancțiuni oficialilor, instituțiilor și companiilor chineze. Există vreo sinceritate și vreo semnificație a unei astfel de comunicări?”, se arată în declarație.

Un alt punct fierbinte recent a fost reprezentat de microcipurile de înaltă performanță, Beijingul afirmând luna trecută că gigantul american al semiconductorilor Micron nu a trecut o evaluare a securității naționale și nu i se va permite să vândă operatorilor de „infrastructură informațională critică”.

Anunțul a fost făcut după ce Washingtonul și aliații săi au luat măsuri în ultimele luni, despre care China a afirmat că au fost concepute pentru a-i restricționa capacitatea de a achiziționa sau de a fabrica cipuri de ultimă generație și pentru a-i limita puterea globală în creștere.
Beijingul a criticat, de asemenea, un acord anunțat de Australia în martie pentru a cumpăra submarine cu propulsie nucleară americane.

Australia urmează să cheltuiască 368 de miliarde de dolari australieni (250 de miliarde de dolari) pe parcursul a trei decenii pentru programul de submarine, parte a unui pact de securitate mai amplu cu SUA și Regatul Unit, cunoscut sub numele de AUKUS.

„[AUKUS] promovează o mai mare stabilitate și securitate”, a declarat Austin. Beijingul consideră că AUKUS este încă o încercare a Occidentului de a limita China ca putere globală în creștere, conform aljazeera.com.