Trezită la realitate de conflictul din Ucraina, NATO s-a prins că nu prea are muniții. Dar se iau măsuri

0

În eventualitatea unui război, țările NATO nu ar dispune în prezent, la nivel individual, de capacități de producție pentru necesarul de muniție și tehnologii, care se consumă foarte repede în confruntările militare directe. Pentru consolidarea apărării aliate, NATO a decis înființarea unor stocuri multinaționale de muniții.

Războiul din Ucraina a scos în evidență probleme importante care trebuie rezolvate în scurt timp de NATO Alianța Nord-Atlantică, după mai bine de șapte decenii de pace în Europa.

Tragem, dar cu ce?

Deși s-a investit foarte mult în tehnică militară, nu s-a întâmplat același lucru în privința munițiilor. Altfel spus, deținerea în stoc a unor cantități importante de muniție – rachete, obuze – ar asigura un avantaj important în situația unui conflict.

Pe baza unei inițiative belgiene, un grup de aliați și parteneri NATO a explorat în detaliu fezabilitatea și aspectele practice asociate cu crearea diferitelor tipuri de soluții multinaționale pentru depozitarea munițiilor sub un singur set de principii operaționale. Inițiativa propune un proiect de înaltă vizibilitate, menit să ofere participanților săi o soluție scalabilă, extensibilă și flexibilă pentru stocarea multinațională de muniție.

Depozităm și noi

Ambiția pe termen lung a inițiativei multinaționale de depozitare a muniției este de a îmbunătăți modul în care aliații și partenerii NATO stochează și distribuie cantitățile de muniție.

Acest lucru va ajuta eliberarea de resurse pentru alte scopuri de apărare sau pentru a proiecta exerciții de apărare ale Alianței, repoziționarea resurselor militare și consolidarea planurilor de contingență, întărind gestionarea efectivă și colectivă a stocurilor de muniție.

Primul depozit a fost deschis anul trecut în Estonia. România s-a alăturat inițiativei multinaționale de depozitare a muniției în noiembrie 2022. Din inițiativă mai fac parte Belgia, Estonia, Franța, Grecia, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Spania și Agenția de Sprijin și Achiziții NATO. Proiectul este deosebit de relevant pentru apărarea NATO în partea de est a Alianței: își propune să sprijine contribuțiile aliaților la cele opt grupuri de luptă multinaționale ale NATO, staționate în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, cu o soluție flexibilă de depozitare pentru stocarea muniției.

Stocăm, dar mai și dăm

În paralel, Uniunea Europeană a alocat 2 miliarde de euro pentru a finanța în acest an furnizarea de munții pentru Ucraina.

Kievul va primi peste 1.000.000 de obuze, rachete și proiectile reactive. 24 de state au convenit să lanseze aceste comenzi prin intermediul Agenției Europene de Apărare, entitate creată în 2004 pentru a încerca dezvoltarea unor tehnologii militare în comun.

Decizia Uniunii Europene de a furniza obuze pentru Ucraina și de a acorda finanțare pentru acest proiect poate reprezenta o ocazie importantă pentru relansarea industriei de apărare din țara noastră. În acest moment însă, România nu mai produce praf de pușcă, acesta fiind importat din Serbia.