Ucraina refuză să discute serios despre așa-zisele „inițiative de pace” ale Braziliei, Indoneziei sau ale Africii, deoarece acest lucru va da un impuls puternic tuturor susținătorilor Rusiei pentru a sprijini deschis agresorul.
Declaraţia a fost făcută de consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak.
Argumentele consilierului
Consilierul a menționat că planul de pace ucrainean, spre deosebire de alte „inițiative de pace”, prevede ca punct principal retragerea trupelor ruse de pe tot teritoriul Ucrainei. „Totul altceva este ficțiune. Cu siguranță totul nu este despre sfârșitul războiului. Totul este despre sprijinirea Rusiei într-o formă sau alta, pentru ca Rusia să nu piardă acest război, pentru ca Rusia să aibă posibilitatea de a rămâne în zona ocupată”, consideră Podoliak.
Consilierul a remarcat că Occidentul înțelege deja că este inacceptabil să se repete greșeala din 2014, când Ucraina a fost nevoită să facă concesii, iar lumea a ignorat ocupația rusă a Crimeei și Donbasului.
„Rusia își declară victoria în campania de vară abia începută pe front si cere Ucraineisă capituleze. Eforturile propagandei ruse de a descrie „victoria” Rusiei în respingerea contraofensivei ucrainene, care tocmai a început, indică o stare tot mai mare de frică și panică în cadrul elitei conducătoare ruse”, a explicat Podoliak.
Potrivit consilierului lui Volodimir Zelenski, inițiativele de pace „sălbatice” oferite de Rusia sau agenții săi din alte țări sunt o încercare de a ieși dintr-o situație critică pentru Kremlin: „Toate aceste inițiative de menținere a păcii arată astfel: capitulați în fața Rusiei, oferiți posibilitatea de a obține un loc în teritoriile ocupate, oferiți posibilitatea de a obține o scădere bruscă a intensității focului, oferiți posibilitatea de a nu fi responsabilă pentru crimele de război și să nu fie considerată partea învinsă”.
Inițiativele de pace din Indonezia și Africa
La începutul lunii iunie, Indonezia a venit cu un „plan de pace” detaliat pentru Ucraina. Ca și în cazul planului chinez sau brazilian, această propunere nu prevedea retragerea trupelor ruse din Ucraina, ci includea intrarea trupelor de menținere a păcii și organizarea unui referendum în teritoriile „disputate”. Săptămâna trecută, o delegație a țărilor africane a vizitat Kievul și Moscova, aducând cu ei versiunea lor a „planului de pace”. Acest plan conținea deja o clauză privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, dar Kremlinul a respins imediat această propunere.