Mizele vizitei pe care Antony Blinken a început-o în China > Condițiile Beijingului pentru „reluarea dialogului”

0

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a ajuns duminică la Beijing, unde, potrivit televiziunii de stat chineze, se va întâlni cu mai mulţi oficiali de rang înalt. Este primul diplomat american de rang înalt care vizitează China în ultimii cinci ani, pe fondul unor relaţii bilaterale îngheţate şi al unor perspective slabe pentru orice progres în ceea ce priveşte lunga listă de dispute dintre cele mai mari două economii ale lumii, scrie Reuters.

Programată iniţial în februarie, vizita lui Antony Blinken de două zile – un demers pentru detensionarea relaţiilor chino-americane – a fost anulată atunci în ultimul moment, după ce americanii au descoperit un balon chinezesc de spionaj care survola teritoriul Statelor Unite.

Relaţiile dintre cele două mari puteri sunt tensionate de susţinerea Beijingului faţă de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, de ameninţările Chinei la adresa Taiwanului şi de confruntările comerciale în domenii cum ar fi microprocesoarele avansate.

Blinken se va întâlni în primul rând cu omologul său chinez, Qin Ganga, duminică după-amiază, iar cei doi oficiali vor participa şi la un dineu.

Condițiile puse de China

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing, Wang Wenbin, a declarat că ţara sa este deschisă la dialog, dar cu unele condiţii: „Nu se poate să spui una şi să faci alta”, iar Washingtonul ar trebui să „renunţe la iluzia” de a trata „de pe o poziţie de forţă”.

„China şi SUA trebuie să dezvolte relaţii pe baza respectului reciproc şi a egalităţii, să respecte diferenţele de istorie, cultură, sistem social şi cale de dezvoltare şi să ţină seama de interesele fundamentale şi preocupările importante ale celeilalte părţi”, a spus oficialul chinez.
„Direct și sincer”
Antony Blinken a declarat vineri că va discuta „direct şi sincer despre preocupările foarte reale” ale Washingtonului privind mai multe probleme, cu scopul de a stabili „o comunicare deschisă şi mai autorizată pentru gestionarea responsabilă a relaţiilor bilaterale.

Scopul călătoriei este „de a deschide linii directe de comunicare, astfel încât cele două țări să poată gestiona relația în mod responsabil, inclusiv să abordeze anumite provocări și percepții greșite și să evite calculele greșite”, a declarat Blinken într-o conferință de presă alături de omologul său din Singapore, Vivian Balakrishnan.

El a spus că vrea să „promoveze interesele și valorile Statelor Unite inclusiv prin transmiterea directă și sinceră a preocupărilor cu privire la o serie de probleme”.

„O competiție intensă necesită o diplomație intensă pentru a ne asigura că nu se transformă în confruntare sau conflict”, a adăugat el, subliniind că „lumea se așteaptă ca Statele Unite și China să coopereze”.
„În al treilea rând, să exploreze potențialul de cooperare” cu Beijingul pentru a face față unor provocări globale precum schimbările climatice și lupta împotriva drogurilor sintetice.

Sâmbătă, înainte de sosirea lui Blinken la Beijing, preşedintele american Joe Biden a declarat că speră să se întâlnească cu omologul său chinez, Xi Jinping, „în următoarele luni” şi speră să discute cu acesta despre „divergenţele legitime” şi despre domeniile în care care SUA şi China s-ar putea „înţelege”.

El a minimalizat incidentul cu balonul de spionaj: „Cred că a fost mai mult jenant decât intenţionat”.

Agenţia France Presse, citată de Agerpres, apreciază că vizita lui Blinken nu va duce la progrese importante, însă ideea este de a începe un dezgheţ diplomatic.