Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a explicat, într-un interviu, de ce în „România nu ar trebui să se mai vorbească despre furtul voturilor”. Fostul secretar general -adjunct al NATO consideră că „democrația e suferindă”, atunci când se ia în calcul fraudarea alegerilor.
Întrebat dacă are oameni de încredere care să se asigure că în toate cele aproximativ 18.000 de secţii de votare voturile vor fi numărate corect, Mircea Geoană a declarat că există ”un număr mare de voluntari” care doresc să meargă în secţiile de votare şi s-a arătat convins că va avea reprezentanţi în toate secţiile de votare.
”Întrebarea pe care tu mi-o pui, şi mi-o pun oamenii, toată lumea mă întreabă, pleacă de la ipoteza că în România se fură în alegeri şi treaba asta mă înfurie în mod cumplit, nu că m-ar fura pe mine. M-au mai furat o dată, nu asta-i problema! Pentru mine este totalmente inacceptabil ca în 2024 încă să vorbim măcar de suspiciunea că se fură alegerile”, a afirmat Mircea Geoană, într-un interviu pentru Antena 3.
Geoană a criticat sistemul electoral din România, pe care l-a catalogat ca fiind ”din secolul XIX, cu buletine tipărite fără contabilitate, cu ştampilă, cu saci”.
”Însăşi întrebarea arată că în România democraţia încă este suferindă şi trebuie să o îndreptăm şi într-un fel victoria unui independent – şi sunt convins că am o şansă serioasă să câştig aceste alegeri – va fi o demonstraţie a faptului că unu: sper să se fure puţin sau deloc, dacă se poate, şi doi: că există loc pentru un alt fel de a face politică. (…) Sper din toată inima ca tentaţiile trecutului să fie măcar atenuate, dacă nu să dispară în acest moment, pentru că oamenii ştiu: mai devreme sau mai târziu tot se află ce s-a întâmplat şi legea românească, cât de imperfectă este ea, tot funcţionează”, a adăugat Mircea Geoană.
Fostul lider din NATO a subliniat că Cehia şi Lituania au preşedinţi care au candidat şi au câştigat ca independenţi alegerile.
Mircea Geoană a spus că nu are ”nicio problemă” să primească susţinerea inclusiv a unor structuri politice, cu condiţia să nu aibă probleme de reputaţie.
”Oricât de multe maşinaţiuni ar face partidele, dacă poporul vrea schimbare, schimbarea o va aduce poporul”, a conchis Geoană.
Mircea Geoană, studii universitare la București și Paris, acuzat de plagiat în teza de doctorat
Mircea Geoană (66 de ani) – A studiat la Universitatea Politehnică din București, la Facultatea de Drept a Universității din București, la Ecole Nationale d’Administration din Paris și deține un doctorat al Academiei de Studii Economice din București, se arată în CV-ul fostului secretar general adjunct al NATO.
Și Mircea Geoană s-a confruntat cu acuzații de plagiat în teza de doctorat. Într-un articol din Pressone, jurnalista Emilia Șercan scria, la începutul lunii iulie, că „cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat”. Comisia de etică a ASE a ajuns la concluzia că Geoană a plagiat două tabele și are 43 de rânduri fără citare (ceea ce reprezintă 0,36% din teză).
„Având în vedere procentul redus de plagiat constatat în cuprinsul tezei de doctorat, care nu poate contura lipsa originalității lucrării – condiție cerută de prevederile art. 22 din HG nr. 37/1999, respectiv art. 22 din Regulamentul ASE privind studiile de doctorat pentru cursanții admiși înainte de anul universitar 2005-2006, aprobat de Senatul ASE în ședință din data de 17 iunie 2004, potrivit cărora, teza de doctorat trebuie să demonstreze cunoașterea științifică avansată a temei abordate, să conțină elemente de originalitate în dezvoltarea sau soluționarea temei, precum și modalități de validare științifică a acestora, nu se impune luarea unor măsuri legale”, se mai arată în hotărârea Comisiei de Etică.