O nouă taxă, introdusă în factura de energie electrică. Intră în vigoare de la 1 octombrie

0

O nouă taxă, introdusă în factura de energie electrică. Aceasta va intra în vigoare dela 1 octombrie. Aceasta a fost adoptată în această primăvară.

O nouă taxă, introdusă în factura de energie electrică. Începând de la 1 octombrie, furnizorii de curent electric din România vor începe să factureze tuturor consumatorilor un anumit cost.

Ce vor face românii în acest caz, având în vedere plafonarea până în primăvara anului viitor?

O nouă taxă, introdusă în factura de energie electrică. Intră în vigoare de la 1 octombrie

Valoarea noii taxe este nesemnificativă, cel puțin deocamdată, și nu va fi suportată de clienții care beneficiază de plafonarea prețurilor finale la energie, în vigoare însă doar până la 1 aprilie 2025. Strict în această perioadă, cât timp este în vigoare plafonarea, în forma actuală, furnizorii vor fi cei care o vor achita și nu o vor putea transfera clienților, scrie profit.ro.

Vorbim despre așa-numita contribuție CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă.

Valoarea contribuției a fost stabilită de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la 0,000128 lei/kWh plus TVA (0,000152 lei/kWh cu tot cu taxă). Această valoare va fi facturată de către furnizori din 1 octombrie.

Cât înseamnă această nouă taxă pentru consumatorii casnici?

O contribuție CfD de 0,000152 lei/kWh înseamnă, pentru o gospodărie cu consum lunar de curent electric de 300 kWh, o cheltuială în plus cu factura la energie de 4,5 bani pe lună. Însă având în vedere plafonarea prețurilor finale, aceste costuri nu vor fi suportate de către client ci de furnizori.

sunt în vigoare prețurile finale plafonate, nici acest cost nu va fi suportat efectiv de către consumatori, ci de către furnizori.

Aceștia din urmă nu sunt de acord cu aceasta taxa și solicită ca aceasta să se aplice după încetarea plafonării. Însă ANRE spune că nu poate interveni în domeniul legislativ al Parlamentului și Guvernului.