Cum pune Călin Georgescu pensiile românilor în pericol? „Nu vă mai dăm bani să faceți plăți”

0

Vă vom explica felul cum pune Călin Georgescu pensiile românilor în pericol. “Nu vă mai dăm bani să faceţi plăţi” – vor spune marii investitori ai României, dacă acesta va fi ales preşedinte.

Dar şi acum Efectul Călin Georgescu se vede asupra ţării noastre. Recent, Fitch Ratings a reafirmat ratingul BBB- cu perspectivă negativă pentru România.

Pensie, în pericol

Este cel mai de jos rating de tip “investment grade” – un certificat de bună-purtare pentru marii investitori, care, cumpărând titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor,
împrumută statul român.

Practic, deja titlurile de stat emise de România au devenit mai scumpe, dar încă sunt credibile şi sumele atrase sunt suficiente pentru rostogolirea datoriei publice şi plata pensiilor şi salariilor bugetare.

Cum pune Călin Georgescu pensiile românilor în pericol? “Nu vă mai dăm bani să faceți plăți”
Dar dacă România este retrogradată la junk lucrurile se schimbă dramatic. Să explicăm cum funcţionează sistemul. Orice stat emite titluri de stat – numite de stat obligaţiuni.

Când un investitor cumpără un pachet de obligaţiuni, statul se obligă ca, la ajungerea la maturitate a titlului, să-i dea înapoi banii cu care a cumpărat titlul, plus o dobândă, care e profitul investitorului.

Dacă România este retrogradată la junk, asta înseamnă că agenţiile de rating pun un semnal de alarmă pe statul respectiv: “Vedeţi că Bucureştiul ar putea să nu vă dea banii! Atenţie unde îi investiţi”.

Efectul ar fi că mult mai puţini investitori vor achiziţiona obigaţiuni româneşti, deci statul român va atrage sume mai mici din pieţe.

Pensie în pericol! Călin Georgescu la putere

Deci, va avea probleme tot mai mari în a rostogoli datoria publică, plătind serviciul datoriei (rata anuală), de a plăti pensiile şi salariile bugetare – ale căror anvelope bugetare sunt constant pe deficit, un deficit tot mai mare.

Călin Georgescu

Statul român plăteşte pensii şi alte expediente sociale în valoare de 150 de miliarde de lei. Este o sumă enormă, care se dilată mereu, nemăsurat. Suma enormă de acum câţiva ani ni se pare acum nimic. Acum câţiva ani de exemplu plăteam 65 de miliarde de lei, o cifră la care te lua ameţeala.

Chiar dacă oficial Guvernul spune că are toţi aceşti bani, este evident că acest lucru nu stă astfel. O parte dintre aceşti bani sunt împrumutaţi de statul român.

Dacă statul român, din cauza retrogradării ratingului la junk, nu va mai putea să se împrumute la nivelul la care o face acum, vom avea o mare problemă.

Prin ideile pe care le-ar pune în practică, ca preşedinte, Călin Georgescu ar putea trimite România la rating junk. Avertismentul Fitch Ratings este categoric.

Agenţia Fitch Ratings a păstrat ratingul României BBB-, cu perspectivă negativă, dar atrage atenţia asupra riscurilor la care este supusă ţara noastră, în perioada care urmează.

Spusele lui Călin Georgescu sunt menite să stârnească îngrijorare, pentru că el atacă mediul de business din România. De exemplu, doreşte ca investitorii străini să poată să deschidă o afacere în România numai dacă statul deţine 51% dintre acţiuni.

Este o aberaţie. O astfel de idee nu poate fi pusă în practică decât în China, unde orice investitor străin se adresează unei pieţe de peste un miliard de consumatori şi există oraşe mai mari, ca populaţie, decât toată România.

Cum pune Călin Georgescu pensie românilor în pericol? Ingerinţa

„Incertitudinea politică a crescut de la sfârșitul anului 2024″, ştie Fitch, care a aflat că “Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, din cauza presupusei ingerințe străine, în urma victoriei surprinzătoare în primul tur a candidatului populist Călin Georgescu”.

Această ingerinţă, combinată cu anularea scrutinului, a dis la downgradarea României, de la BBB- cu perspectivă stabilă, la BBB- cu perspectivă negativă. Care este următorul moment pe care îl aşteaptă Fitch? Simplu. Cităm: „Noile alegeri prezidențiale sunt programate pentru mai 2025”, explică Fitch.

Călin Georgescu

Până atunci, „deciziile Curții Constituționale privind eligibilitatea candidaților, inclusiv cea a domnului Georgescu, sunt investigate”, în evoluţii „care urmează până la jumătatea lunii martie”.